El Teatre L'Ateneu de Celrà

L’Ateneu, un edifici de línies clarament modernistes situat al nucli antic de Celrà, va ser construït el 1913 pels propietaris de la fàbrica Brillas i Pagans en benefici dels seus treballadors, que havien constituït el 26 de maig de 1912 la ‘Sociedad Ateneo Celranense’.  

Des de finals dels anys 20 i durant la dècada dels 30 a l’Ateneu es programen activitats culturals durant la festa major, però també s’hi fan concerts, teatre i cinema al llarg de l’any.

Amb l’arribada de la Guerra Civil, la sala s’utilitza com a taller mecànic per als avions del Camp d’Aviació de Celrà. La postguerra porta a subhasta l’immoble, ja que la societat Ateneo Celranense no pot fer front als préstecs hipotecaris que li reclama la família Pagans.

La societat Ateneo Celranense deixa d’existir i l'equipament passa a fer les funcions de cinema amb el nom de sala-cine Cornellà, on també hi havia un espai de bar. Les màquines de projecció de cinema que es poden veure exposades avui a l’actual Ateneu corresponen a les que s’utilitzaven en les projeccions de la sala-cine Cornellà.

Façana Teatre l'Ateneu | © Gavarres 365
Interior Teatre l'Ateneu | © Teatre l'Ateneu

El 1992 l’Ajuntament va adquirir l’edifici i, després de dur a terme una important reforma, el va convertir en el Teatre Ateneu, que des d'aleshores acull regularment funcions de teatre, cinema, música i dansa.

El gener de 2009, 96 anys després de la construcció de l’edifici inicial que acollia els treballadors i treballadores de la fàbrica Brillas i Pagans, i després d’haver passat per diferents moments de canvi i reformes, es tornen a obrir les portes de l’Ateneu remodelat. S'ofereix així un espai escènic de mitjà format, un espai cultural per al municipi de Celrà i també una alternativa més a la programació cultural de l’àrea de Girona.

Coincidint amb aquesta última remodelació es van ampliar els usos i les instal·lacions existents, amb la incorporació dels avenços tecnològics i estructurals per adequar l’espai a l’activitat escènica. El teatre disposa d’un espai escènic amb un aforament de 178 butaques, una sala de conferències, espai d’exposicions, les oficines de les àrees de Cultura i Joventut i el cafè de l’Ateneu.

Espectacle Valentina Quàntica | © Cia. Anna Roca
Concert Vega | © lupuntvuit
Espectacle Snorkel | © Cia. La Virgueria
Espectacle Camí a l'escola | © Cia. Campi Qui Pugui
Espectacle Hotel Budapest | © Cia. Total Circ
Espectacle Hai, la pescadora de somnis | © Cia. Gira Màgic

El Teatre L’Ateneu de Celrà programa regularment activitats culturals, especialment teatre adreçat al públic familiar, però també funcions teatrals per a tots els públics, projeccions del cineclub, música i altres activitats culturals.

Consulteu la programació al web del teatre.

WEB TEATRE ATENEU

Us convidem a fer una visita virtual per l’espai de l’Ateneu de Celrà: