La Fàbrica

L’antiga Fàbrica Pagans més coneguda actualment com La Fàbrica, és un dels edificis emblemàtics i podríem dir que més coneguts del poble de Celrà. És per això que us volem explicar una mica de la seva història.

El conjunt d’edificis que formen l’antiga Fàbrica Pagans són un bon exemple de l’arquitectura industrial modernista de finals del s. XIX i principis del s. XX.

El 1903 es va incorporar a la fàbrica Brillas i Pagans, Albert Fontana Almeda, fill d’un negociant de productes químics, fet que va provocar un canvi en el nom de la societat: Brillas, Pagans i Cia.

A partir de la I Guerra Mundial amb l’increment de les comandes d’extractes per part dels països bel·ligerants, es va decidir l’ampliació de les instal·lacions. El 1915 es va encarregar el projecte de la nova fàbrica a l’arquitecte Isidre Bosch i Batallé, el qual va presentar un projecte molt influenciat pel modernisme industrial.

 

Ajuntament de Celrà | © Gavarres 365
Exterior La Fàbrica de Celrà | © Gavarres 365
La Fàbrica de Celrà | © Gavarres 365
Exterior de La Fàbrica de Celrà | © Gavarres 365

Després de diversos canvis en l’estructura legal, el 1921 la societat va prendre com a nom definitiu Extractos Curtientes y Productos Químicos S.A., arran de la fusió dels dos negocis que gestionava: el d’extractes tànics i el de productes químics. Des d’aquesta data fins als anys cinquanta l’empresa va tenir una època de prosperitat i va arribar a tenir prop de 300 persones treballadores.

Cap a la meitat dels anys 50 es va iniciar un període de decadència, a causa de la competència dels productes químics de síntesi, que va culminar amb el tancament definitiu el 1971. A principis dels anys 80 els edificis van ser cedits a l’Ajuntament amb l’objectiu de preservar-los, rehabilitar-los i qualificar-los d’equipament públic. S’enderrocaren algunes edificacions que no tenien cap interès arquitectònic i a mitjans dels noranta es va fer una forta aposta per recuperar el que quedava del conjunt fabril.

 

Actualment La Fàbrica de Celrà és un espai viu on hi passen moltes coses. Si et preguntes què hi trobem dins, segueix llegint:

Centre Cívic

El Centre Cívic, a la planta baixa de la Fàbrica, ofereix servei de bar restaurant i inclou un espai de jocs familiar. El Cívic, com es coneix popularment, té una llarga trajectòria com a espai de dinamització cultural i social del municipi. A més del servei gastronòmic que li és propi, acull regularment concerts, exposicions i altres activitats en festes concretes, com ara la festa major o el carnaval.

Escola Municipal d’Art

L’Escola Municipal d’Art de Celrà està coordinada per l’Àrea de Cultura i programa diverses activitats culturals, amb l’objectiu d’oferir un espai d’aprenentatge en l’àmbit de les arts plàstiques i visuals i la cultura en general.

Les activitats s’imparteixen a laula d’art ubicada al primer pis del Centre Cultural La Fàbrica, on hi ha instal·lacions i material necessari per dur-hi a terme les diferents disciplines que s’imparteixen. En el cas de restauració de mobles s’utilitza els baixos del local municipal del C/Sant Fèlix.

 

Escola Municipal de Música

Celrà és un dels 16 municipis que disposa d’aules de l’Escola de Música del Gironès, creada i gestionada pel Consell Comarcal i homologada pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Les aules de música estan situades al tercer pis del Centre Cultural La Fàbrica, on s’ofereixen classes de llenguatge musical i la possibilitat d’estudiar tota mena d’instruments, de manera individual o col·lectiva.

Biblioteca Municipal

La Biblioteca Municipal de Celrà ocupa un espai de 270 m2 destinat a ús públic, al Centre Cultural La Fàbrica. Des de l’any 2005, està integrada en el Sistema de Lectura Pública de Catalunya, d’on rep suport tècnic i professional per al tractament del fons, la gestió del centre i la formació del personal.

La biblioteca disposa d’un fons documental de més de 20.000 volums, distribuïts en llibres, revistes i altres publicacions periòdiques i audiovisuals (cintes de vídeo, discs compactes i DVD).

 

 

Local d’entitats

Sala àmplia situada a la planta baixa del Centre Cultural, davant la consergeria, disponible per a ús lliure de les entitats.
El Local d’entitats també es pot reservar gratuïtament per a realitzar activitats de les associacions sense afany de lucre del poble, o bé es pot llogar per a activitats privades. Disposa de lavabo i accés directe des de la plaça de la Fàbrica, de manera que es pot utilitzar fora de l’horari d’obertura de la resta del Centre Cultural.

Seu Centre ocupacional TIRGI

Tècniques i Recuperacions del Gironès TIRGI S.L. es constitueix l’any 1999 com una empresa privada d’iniciativa social, sense ànim de lucre. Per fer realitat el projecte, es va construir el Centre Especial de Treball de Tirgi (CET Tirgi), que duu a terme la contractació de persones amb discapacitat física, sensorial, intel·lectual o afectades amb trastorns mentals de severa intensitat.

 

 

Seu associació Galanthus

Situada a l'Aula de natura és el centre de documentació i de recursos especialitzat en la temàtica mediambiental, gestionat per l’associació per a l’estudi i la divulgació del medi ambient Galanthus, que hi té la seu. L’Aula de Natura està oberta al públic amb l’objectiu d’atendre les consultes de la ciutadania sobre aquesta matèria. L’espai permet que investigadors, associacions i ciutadania en general puguin fer les seves consultes sobre els estudis, projectes i activitats referents al medi ambient del municipi i el seu entorn.

Al web Galanthus Natura trobareu informació sobre les seves activitats, projectes i serveis.

Seu Connexió Papyrus

Connexió Papyrus és una associació sense ànim de lucre que redistribueix llibres procedents de donacions de particulars o de institucions públiques. Els hi arriben llibres com a donacions de particulars o d’entitats públiques i els posen a l’abast de la gent per diferents vies: al seu local, al preu simbòlic de 2 euros; a Punts de Lectura on es poden consultar els llibres o emportar-se’ls en préstec; mitjançant projectes concrets amb els que fan donacions per finalitats específiques.

Horari: Dimecres, de 17 a 20 h i dissabte de 16 h a 19 h, excepte festius.