CINECLUB: HOMES DE FUM

Documental d'Antoni Martí (2001-2021)

Gratuït
Dissabte 22 de gener | 20:30 h

Homes de fum és un llargmetratge documental -reeditat vint anys després- que posa en valor la feina dels vells carboners de les Gavarres, que per primera i única vegada a la història van fer 3.000 km fins a la regió sueca de Glavëborg en un intercanvi cultural l'any 2001.

La importància del bosc a Suècia va molt més enllà de l'econòmica, forma part de la seva identitat. Durant la seva estada va tenir l'oportunitat de conèixer a fons la cultura tradicional dels carboners, que inclou música, llegendes, poesia, gastronomia... També, com a les Gavarres, l'ofici de carboner va marcar una manera de viure, mirant el fum i vetllant la pila des de les barraques escampades a mig de bosc.

Carboners catalans i suecs van compartir i comparar les diferents tècniques de cocció d'un dels oficis més vells del món.

El documental, avui, és un acte de reconeixement als vells carboners que durant segles han treballat des de l'anonimat, per tal de poder tenir un plat calent a taula i poder-se escalfar a l'hivern. 

La banda sonora del llargmetratge parteix dels extraordinaris poemes sobre el món rural i dels carboners de Dan Andersson (1888-1920), que encara avui la gent canta quan s'aplega en les festes relacionades amb el bosc.

Dissabte
22
gen
Gratuït